BluePink XHost |
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink |
| Activitatile seminaristilor Strănile şi Corul |
|
Dat fiind faptul ca urmeaza o scoala vocationala, este normal ca elevii Seminarului sa cunoasca un program oarecum diferit de cel al altor licee. Timpul suplimentar pe care seminaristii il aloca diferitelor activitati educative extrascolare este unui menit sa ii pastreze intr-o pregatire continua si in legatura directa cu Biserica si cu sfintele slujbe, la care seminaristii participa duminica de duminica si sarbatoare de sarbatoare. Daca ar fi sa prezentam o zi obisnuita din viata Seminarului, am spune ca programul zilnic pentru fiecare elev seminarist incepe dimineata, la orele 7.30, cu rugaciunea de dimineata savârşita in Capela "Sfântul Nectarie Taumaturgul" din incinta scolii, urmând ca, mai apoi, elevii sa participe la cursuri până la orele 14.00 sau 15.00, dupa caz. Dupa orele de curs, seminaristii se intorc acasa, iar cei mai multi intrucâ´ provin din alte zone, in internatele in care sunt gazduiti, urmând ca ziua de studiu sa si-o incheie fiecare prin rugaciunile de seara si citiri din Sf. Scriptura. In zilele in care se praznuiesc anumite sarbatori importante, in Seminar activitatea educationala se suspenda iar elevii si profesorii acestora participa la slujbele obisnuite in bisericile in care sunt repartizati, asigurând cântarea la strana. Pentru ca practica de strana a elevilor seminaristi sa se desfasoare in mod organizat au fost infiintate un numar de "strani", care se perinda prin câteva parohii aradene. De pregatirea, orgnizarea si evaluarea stranilor se ocupa Parintele profesor Tiberiu Ardelean, profesorul de Muzica bisericeasca. In continuare, prezentam parohiile aradene in care seminaristii participa la sfintele slujbe, precum si componenta fiecarei strani. Parohii aradene: Catedrala Veche "Sf. Ioan Botezatorul", Biserica "Adormirea Maicii Domnului" (Bisericuta - M. Eminescu), Parohia Micalaca Veche, Parohia Bujac |
Corul Seminarului
Conform profilului Seminarului si datorita faptului ca Muzica, atat cea bisericeasca, cat si cea liniara, ocupa un loc extrem de important in pregatirea elevilor, existenta unui Cor al Scolii, compus din cei mai buni cunoscatori si interpreti ai muzicii, alesi dintre seminaristi, este pe deplin indreptatita.
Inca de la inceputurile Seminarului Ortodox Arad, ideea infiintarii unui Cor al Scolii s-a materializat prin stradania Parintelui profesor Teodor PAVEL, care a infiintat un asemenea grup de cantare, ce s-a remarcat mai ales la serbarile scolare sau la anumite momente speciale, cum ar fi slujba de Tedeum de la inceputul anului scolar.
Serbarile organizate in cadrul Seminarului, cu ocazia unor evenimente diferite, dintre care amintim: Serbarea Colindelor, Serbarea inchinata Sfintilor Trei Ierarhi, ocrotitorii Scolilor teologice si memoriei marelui poet roman Mihai Eminescu, de la 15 ianuarie, Serbarea dedicata Zilei Europei, la 9 mai, precum si Serbarea organizata la sfarsitul fiecarui an scolar, sunt cu atat mai frumoase cu cat momentele artistice sustinute de Corul Seminarului sunt unele de inalta clasa muzicala, dovedind profesionalismul pregatirii in acest domeniu, precum si efortul sustinut al coristilor, atent indrumati de dirijorii lor.
De la inceputuri si pana in anul scolar 2002 - 2003, Corul Seminarului a fost dirijat de Parintele profesor Teodor PAVEL, cel care, asa cum am vazut, a si pus bazele acestui cor, pentru ca incepand din anul 2002, conducerea si pregatirea Corului sa fie preluata de Doamna profesoara Victoria BUDILEANU, distins cadru didactic, care a desfasurat o cariera remarcabila, timp de peste 35 de ani, la unul dintre cele mai prestigioase licee aradene, Colegiul National "Moise Nicoara". In prezent, pregatirea muzicala este asigurata de catre diac. prof. Paul-Tiberiu Ardelean, absolvent al Seminarului aradean, precum si al Facultatii de Teologie Ortodoxa Arad, actualmente student al Conservatorului de Muzica din Timisoara.
Pregatirea efectiva a coristilor Seminarului se desfasoara in mod organizat si se cauta evitarea pauzelor indelungate in pregatire, fapt pentru care, adesea, coristii au parte de un program de repetitii incarcat (cu repetitii saptamanale, iar in preajma serbarilor, chiar zilnice), insa plin de satisfactii atunci cand tot efortul si toate sacrificiile depuse in scopul pregatirii unor momente artistice de calitate, devin incantare spirituala pentru spectatorii deja fideli, am putea spune, ai serbarilor scolare traditionale organizate de Seminarul aradean.
Se observa, asadar, dublul rol pe care il denota activitatea in Corul Seminarului, si anume, mai intai, cel formativ, in cadrul caruia seminaristii isi imbogatesc aria de cunostinte muzicale si deprind tehnicile executarii unei cantari profesioniste, urmat indeaproape de cel misionar-cultural, prin care coristii ajung sa exprime, prin munca si dedicarea lor, idei menite sa-i imbogateasca sufleteste pe spectatori, indemnandu-i sa reflecteze la substanta lucrurilor si sa isi imbogateasca orizontul cultural prin arta, prin meditatie, intr-un demers constient de imbogatire a spiritului.
Etapa naţională a Concursului „Tineri, lăudaţi pe Domnul“
Grupul de muzică bizantină „Apullum“ al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Simion Ştefan“ din Alba Iulia a câştigat locul I la faza naţională a Concursului naţional de muzică bizantină „Tineri, lăudaţi pe Domnul“, desfăşurată pe 27 octombrie la Bucureşti, informează cotidianul „Ziarul Lumina“. La concursul care a avut loc în Aula Magna „Teoctist Patriarhul“ a Palatului Patriarhiei, au participat şase formaţii corale ale instituţiilor de învăţământ teologic preuniversitar din şase centre mitropolitane din ţara noastră. Premiul pentru cel mai bun dirijor i-a revenit diaconului Tiberiu Ardelean, dirijor al corului Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Arad.
În încheierea zilei de 27 octombrie, când bucureştenii şi-au sărbătorit sfântul ocrotitor, urcând în număr impresionant Dealul Patriarhiei, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul“ a Palatului Patriarhiei, începând cu ora 18:00 s-a desfăşurat a doua ediţie a Concursului „Tineri, lăudaţi pe Domnul“, faza naţională, în cadrul căreia 162 de tineri din şase mitropolii ale Bisericii Ortodoxe Române l-au lăudat pe Domnul prin intermediul muzicii bizantine. În deschiderea evenimentului, PS Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, şi preşedinte de onoare al juriului acestui concurs, a precizat că preocuparea deosebită a elevilor şi studenţilor teologi din ţară pentru studierea muzicii bizantine şi corale a determinat Patriarhia Română să iniţieze acest concurs, a cărei primă ediţie s-a desfăşurat în anul 2008. La această ediţie, care a fost dedicată muzicii corale, au concurat 11 coruri ale instituţiilor de învăţământ teologic din cuprinsul Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei.
În cadrul şedinţei din 26 noiembrie 2008 a Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc, PF Părinte Patriarh Daniel a propus ca ediţia din anul 2009 a acestui concurs să fie dedicată grupurilor de muzică bizantină din tot cuprinsul Patriarhiei Române.
Astfel, Sfântul Sinod al Bisericii noastre, în şedinţa din 25-26 februarie 2009, a aprobat această iniţiativă, hotârând ca acest concurs să fie organizat de către Sectorul Teologic-educaţional al Patriarhiei Române.
PS Episcop-Vicar Ciprian Câmpineanul a evidenţiat ceea ce-şi propune concursul, şi anume: să încurajeze tinerii în studierea muzicii bizantine, contribuind astfel la păstrarea şi cultivarea acestui tezaur de cultură universală şi naţională, să susţină interpretarea autentică a muzicii bizantine, să identifice şi să promoveze formaţiile de muzică bizantină valoaroase, să faciliteze accesul publicului larg la acest gen de muzică.
Menţionăm că acest concurs are două etape: una mitropolitană, în cadrul căreia s-au întrecut în a-L lăuda pe Domnul, în perioada 12-16 octombrie 2009, 23 de grupuri de tineri din eparhiile celor şase mitropolii de pe cuprinsul ţării, şi una naţională, care s-a desfăşurat de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, la Bucureşti.
Concursul naţional „Tineri, lăudaţi pe Domnul“ a fost prezentat de diac. Teodor Gradinaciuc, redactor-şef adjunct la Radio TRINITAS, care a anunţat că fiecare cor va avea la dispoziţie 15 minute în care să interpreteze trei piese muzicale, două la alegere şi una impusă. Ca piesă impusă a fost ales axionul „Vrednică eşti“, în glasul al VI-lea, de protos. Varlaam. Ordinea intrării în concurs a fost decisă prin tragere la sorţi, în prezenţa dirijorilor celor şase coruri participante.
Juriul a fost alcătuit din şase profesori de muzică de la centrele muzicale din mitropoliile participante la concurs: pr. prof. dr. Nicu Moldoveanu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, pr. prof. dr. Vasile Grăjdian, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, pr. prof. dr. Vasile Stanciu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. conf. dr. Nicolae Velean, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Timişoara, pr. lect. dr. Alexăndrel Barnea, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi, şi pr. lect. dr. Antoniu Zamfir, de la Facultatea de Litere din Craiova, Departamentul de Muzică.
Sorţii au decis ca primul cor intrat în concurs să fie cel al Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Arad, reprezentând Mitropolia Banatului, dirijat de diac. Tiberiu Ardelean. Cel de-al doilea grup coral care a urcat pe scenă a fost al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Dumitru Stăniloae“ din Braşov, reprezentant al Mitropoliei Ardealului, sub îndrumarea dirijorului prof. Marius Modiga. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a fost reprezentată de Corul „Basileus“ al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare“ din Iaşi, sub bagheta dirijorului Mihai Ursache. Reprezentând Mitropolia Olteniei, a urmat în concurs Grupul de muzică bizantină „Sf. Grigorie Teologul“ al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Grigorie Teologul“ din Craiova, condus de domnul profesor Victor Şapcă. Membrii grupului „Cantate Domino“ al Seminarului Teologic Liceal „Nifon Mitropolitul“ din Bucureşti, dirijaţi de domnul profesor Laurenţiu Constantin, au reprezentat Mitropolia Munteniei şi Dobrogei. Proba de concurs a fost încheiată de Grupul de muzică bizantină „Apullum“ al Seminarului Teologic „Mitropolitul Simion Ştefan“ din Alba Iulia, reprezentând Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, dirijat de arhid. prof. Nicolae Topârcean.
În timpul deliberării juriului, a avut loc conferinţa domnului prof. dr. Nicolae Gheorghiţă, de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, cu titlul „O scurtă istorie a muzicii bizantine“. Prezentarea sa a oferit informaţii despre dezvoltarea muzicii bisericeşti, din vremurile apostolice până după căderea Imperiului Bizantin. În încheierea conferinţei, a fost amintită şi contribuţia Bisericii Ortodoxe Române la răspândirea şi dezvoltarea muzicii bisericeşti, în special după 1453, anul căderii Constantinopolului.
După deliberarea juriului, a urmat momentul mult aşteptat al premierii corurilor participante la concurs. Premiul I, în valoare de 3.000 de lei, la care se adaugă sponsorizarea imprimării unui CD audio de muzică bizantină, oferit de Protoieria II Capitală, a fost câştigat de Grupul de muzică bizantină „Apullum“ al Seminarului Teologic „Mitropolitul Simion Ştefan“ din Alba Iulia. Premiul al II-lea, în valoare de 2.500 de lei, a fost obţinut de Corul „Cantate Domino“ al Seminarului Teologic Liceal „Nifon Mitropolitul“ din Bucureşti. Premiul al III-lea, în valoare de 2.000 de lei, a fost oferit Corului „Basileus“ al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare“ din Iaşi. Pe lângă acestea, s-a acordat şi un premiu special, în valoare de 1.500 de lei, care i-a revenit Corului Seminarului Teologic „Dumitru Stăniloae“ din Braşov. Premiul pentru cel mai bun dirijor a fost oferit diac. Tiberiu Ardelean, profesor la Seminarul Teologic din Arad. Au primit diplome de participare Seminariile Teologice de la Craiova şi Arad, dar şi domnul profesor Nicolae Gheorghiţă, cu mulţumiri pentru conferinţa susţinută.
În încheierea evenimentului, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a vorbit despre necesitatea recuperării tradiţiei bizantine, a muzicii specifice spiritualităţii ortodoxe, menţionând că „acest concurs se înscrie într-o preocupare a Bisericii noastre, o preocupare intensă de a resuscita valorile din tradiţie, cele care au fost uitate, şi de a încuraja pe cei care sunt dotaţi să continue tradiţia frumoasă, solidă, substanţială a muzicii bisericeşti“. De asemenea, Preafericirea Sa a anunţat că va propune Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit în şedinţă de lucru astăzi, 29 octombrie, alcătuirea, redactarea şi publicarea unui dicţionar de muzică bisericească. „Considerăm că este necesar ca ceea ce ştim până acum, solid şi sigur, bogat şi sistematizat, să fie expus pentru a promova muzica bisericească; în primul rând, cea bizantină, avem şi muzică liniară, dar această preocupare a noastră este de ordin misionar. Avem o diasporă foarte mare şi e necesar ca toate comunităţile ortodoxe româneşti din diasporă să ţină legătura cu tradiţia, legătura cu ţara şi cu celelalte Biserici Ortodoxe surori“, a spus Părintele Patriarh.
Subliniind importanţa muzicii bisericeşti în viaţa duhovnicească a membrilor Bisericii, Patriarhul nostru a menţionat că muzica este susţinătoarea rugăciunii, nu este o distracţie; este o lucrare misionară, nu este o relaxare, este o relansare a rugăciunii. „În spaţiul sacru al Bisericii, legătura dintre spaţiul sacru şi timpul sacru o face sunetul sacru, adică muzica. Şi dacă noi suntem susţinuţi în rugăciunea comunităţii printr-o muzică bisericească adecvată, însăşi persoana în rugăciune devine templu, care se unifică, se adună. Muzica bizantină nu poate fi înlocuită cu nimic, pentru că este compusă de oameni care s-au rugat mult şi s-au pocăit mult. La unele din cântări, în mănăstiri se şi simte că muzica bizantină a fost compusă de oameni care au plâns mult. Dar nu este un plâns lamental, ci este un plâns care s-a transformat în bucurie. Există o logică a răstignirii egoismului şi a învierii sufletului pe planul comuniunii bisericeşti care se poate vedea din unele cântări, mai ales din cele adresate Maicii Domnului“, a mai spus Preafericirea Sa, felicitându-i pe concurenţi şi mulţimind tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui concurs.
La ediţia naţională a Concursului „Tineri, lăudaţi pe Domnul“ de pe 27 octombrie au participat ierarhii oaspeţi din străinătate, ierarhi ai Sfântului Sinod al BOR, preoţi şi credincioşi.
Home |