bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.
 
Istoricul Seminarului

In anul scolar 1994 - 1995, in orasul Arad lua fiinta o noua institutie de invatamânt liceal, o institutie de cultura in care aveau sa se pregateasca, de-acum inainte, generati intregi de viitori slujitori ai sfintelor altare, de profesori de religie sau de cântareti bisericesti, reinnodând astfel traditia teologica a Aradului, nemilos suprimata in anul 1948, prin desfiintarea Academiei Teologice din Arad, fostul Institut Teologic Diecezan.

Astfel, ca urmare a initiativei Episcopiei Aradului si prin purtarea de grija si interventia personala a Intâistatatorului Eparhiei Aradului, Prea Sfintitul Parinte Episcop Timotei Seviciu si a colaboratorilor Sai apropiati, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, in sedinta sa din 13 ianuarie 1994, a aprobat infiintarea Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Arad, pentru ca mai apoi, ca urmare a prevederilor legale referitoare la infiintarea unei noi scoli, infiintarea Seminarului teologic aradean sa fie aprobata si de catre Ministerul Invatamântului de atunci si de catre Secretariatul de Stat pentru Culte.

Intrucât nu exista un local propriu in care nou infiintata scoala teologica aradeana sa isi desfasoare activitatea, Episcopia Aradului a apelat la bunavointa autoritatilor scolare aradene, care au hotarât ca Seminarul sa isi desfasoare activitatea, cel putin in primul an de proces didactic, in cladirea Liceului Pedagogic "Dimitrie Tichindeal", asa cum s-a si intâmplat in primul an scolar de existenta a Seminarului, anul scolar 1994 - 1995.

Pentru predarea disciplinelor prevazute in planul cadru de invatamânt, specific pentru o scoala teologica, Episcopia Aradului a numit ca profesori ai disciplinelor teolgice o seama de preoti de marca din cuprinsul Eparhiei Aradului, care aveau ca principala misiune predarea materiilor teologice proprii invatamântului teologic ortodox, urmând ca disciplinele din celalealte arii curriculare, sa fie predate de merituosii profesori ai Liceului Pedagogic.

Intr-o asemenea privire retrospectiva nu ii putem trece cu vederea pe primii profesori ai Seminarului Teologic aradean, adevarati "pionieri" in domeniu, dintre care amintim pe:

- Preot profesor Zaharia-Gheorghe Iova (profesor de Teologie Dogmatica Ortodoxa, parohul Bisericii Sega II); - Preot profesor Calin-Dumitru Cravet (profesor de Limbi clasice, parohul Bisericii din Sepreus-Arad); - Preot profesor Teodor Pavel (profesor de Muzica bisericeasca si liniara, parohul Bisericii din Mândruloc); - Parintele Protopop Iov Oradan, Protopopul Aradului (profesor de Tipic bisericesc si Liturgica); - Domnii profesori Florin Pârvu, Nicolae Pascu, Ciprian Ardelean, Ghita Constantin si Zeno Ardelean.

Daca in primul sau an de existenta Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Arad si-a desfasurat activitatea in incinta Liceului Pedagogic "Dimitrie Tichindeal" din Arad, incepând cu anul scolar urmator, 1995 - 1996, scoala s-a mutat in cladirea de pe strada Academia Teologica nr. 9, in care isi desfasoara si astazi activitatea, urmând ca salile de clasa sa fie gazduite la parterul cladirii, intrucât etajul si demisolul erau utilizate de Facultatea de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii "Aurel Vlaicu" din Arad.

Despre cladirea in care functioneaza Seminarul in momentul de fata se cunoaste faptul ca a fost construita intre anii 1884 - 1885 de Episcopia Aradului si prin subscriptia publica a credinciosilor ortodocsi din acest oras, urmând ca aici sa isi desfasoare activitatea Institutul Teologic Diecezan, viitoarea Academie Teologica, institutie de invatamânt a carei existenta a fost curmata brutal de puterea comunista in anul 1948. In prezent, in Seminar invata circa 100 de elevi.

In timp, Seminarul a ajuns sa isi dezvolte dotararile, astazi salile de curs fiind renovate (si prin sprijinul consistent al elevilor), la fel si Capela "Sfântul Nectarie Taumaturgul" a Seminarului, infiintându-se, in acelasi timp, o biblioteca, din intiativa Parintelui profesor Radomir Stoica, Duhovnicul scolii, precum si Cabinetul de Limba Franceza, ca urmare a purtarii de grija dovedite de Doamna profesoara Gabriela-Elena Puticiu.

Si chiar daca Seminarul este, am putea spune, un liceu obisnuit, totusi se deosebeste de celelalte scoli din peisajul aradean printr-o suita intreaga de particularitati, dintre care amintim: - Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Arad este o scoala vocationala, adresându-se in mod special tinerilor care doresc si dovedesc o adevarata "chemare" pentru slujirea lui Dumnezeu si a semenilor.

Pe lânga orele de curs obisnuite, asemenea unui liceu normal, pregatirea seminaristilor este imbogatita prin practica de strana din parohiile ortodoxe aradene, prin participarea la repetitiile de cor, precum si la cercurile de stiinte socio-umane, desfasurate in mod periodic.

O alta particularitate a vietii de seminarist ar fi aceea ca pentru elevul teolog ziua de curs incepe zilnic la orele 7.30, prin rugaciunea de dimineata, urmând ca mai apoi cursurile sa se desfasoare obisnuit.

Ca dovada a bunei pregatiri a elevilor stau marturie numeroasele premii obtinute de elevii seminaristi la Olimpiadele scolare organizate pe plan judetean sau national, ceea ce denota seriozitatea elevilor si indrumarea sustinuta a profesorilor inspre realizarea performantelor la clasa si a unei pregatiri continue.

Unele dintre cele mai frumoase momente din cuprinsul anului scolar in care elevii seminaristi se remarca pe plan judetean, sunt reprezentate de serbarile si concertele corale sustinute cu diverse ocazii, cum ar fi Serbarea Colindelor din fiecare an, programul artistic sustinut de Ziua Europei, la 9 mai, precum si Serbarea de sfârsit de an scolar, insotita de premierea elevilor merituosi.

Istoria de un deceniu a Seminarului nu face altceva decât sa exprime modul in care aceasta scoala tânara, dar, in acelasi timp, adânc infipta in traditia teologica a orasului si a zonei, a cunoscut o dezvoltare continua, prin efortul depus de elevii care au studiat aici si de profesorii care i-au indrumat.

In acest fel, Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Arad si-a facut loc in constiinta oamenilor, fiind privit nu numai ca un liceu oarecare, ci, mai mult decât atât, intr-o veritabila scoala a vietii crestine, in care tineri din toate colturile Eparhiei Aradului si ale tarii, se indeletnicesc cu studiul, cu rugaciunea si cu slujirea, aratând inca de pe-acum care le este menirea: slujirea Bisericii lui Hristos si a semenilor.

Istoric

 

 

Home
eXTReMe Tracker
Sus