bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.

 

 

Viata profesorului Trifon Lugojan

La 30 Mai 1874 prin botezul ce se oficia in Biserica din Nadlac judetul Cenad (azi Arad) intra in randul crestinatatii de pe aceste meleaguri, un suflet ce avea sa se dedice in intregime slujirii Bisericii.
Trifon Lugojan nascut la 27 Mai 1874 din parinti invatatori, a fost primul muzician ce a ostenit in culegerea si notarea muzicii de strana din partile Aradului, adica din acea zona in care s-a manifestat un sincretism in evolutia cantarii bisericesti. E zona de confluenta dintre Banat la sud si Crisana la nord, Transilvania propriu zisa la rasarit, iar la vest e hotarul romanesc, capatul de tara.
Trifon Lugojan a studiat scolile elementare in locul natal iar cele secundare in Arad, H.M. Vasarhely, si in gimnaziu roman din Brasov.
Mai avem o informatie provenita din necrologul maestrului Lugajan din care aflam ca la Brasov a fost influentat de Gheorghe Dima; Era compozitorul innascut (Trifon Lugojan) care incepand cu scoala primara din Nadlac, continuand cu liceul din Arad si sfarsind cu cel din Brasov, si-a cultivat aceasta capacitate cu desavarsire.
Indeosebi Brasovul cu viata sa de student, cu traditiile artistice si indeosebi covarsitoarea personlitate a tanarului profesor de atunci Gheorghe Dima, ii pun temeliile de viitor "maestru" asemenea celui de la care invatase tainele artei si de dedesupturile muzicii vocale si instrumentale.
Trifon Lugojanu a studiat la Academia Teologica din Arad intre 1894-1897 a facut muzica cu profesorul Valeriu Magdu.
Inca din anul 1874 pe langa cantarea amofona de strana isi lua inceputul in Arad si cantarea armonica, corala.
Faptul fusese determinat de impresia lasata de faimosul cantaret al elevilor din Sibiu la inmormantarea arhiepiscopului si mitropolitului Saguna.
Ardelenilor care participasera la acea inmormantare li se desteapta dorul de a avea un cor pentru executarea cantarilor liturgice in Biserica Catedrala.
In anii 1894-1897 acest cor va fi condus de teologul Trifon Lugojan. Chiar si dupa ce avea sa fie numit la catedra de tipic si cantare Bisericeasca, el primi din partea 'conferintei profesorale' si trei ore pe saptamana pentru insusirea cantarii corale si instrumentale.
Nici macar nu ajunse sa intre in cursul universitar cand episcopia aradeana, recunoscandu-i capacitatile sale muzicale, il numeste in anul scolar 1896-1899 suplinitor a catedrei de muzica bisericeasca si tipic de la Institutul pedagogic - teologic din Arad
La sfarsitul anului scolar 1896-1897 absolventul de teologie Trifon Lugojan, e instituit la catedra de cantare si tipic.
Dand probe ca student despre talent in arta muzicala, dupa absolvirea Teologiei ii este incredintata la inceperea anului scolar 1897-1898 titulatura catedrei de cantare bisericesca si tipic.
Dandu-si sema de realele aptitudini ale taranului Trifon Lugojan, Episcopia l-a trimis pentru specializare in vara anului 1900 la studii in strainatate anume la Conservatorul din LEIPZIG.
Trifon Lugojan a primit o bursa de 1200 de coroane astfel ca timp de doi ani (1900-1902) a urmat cursurile de la LEIPZIGER KONSERVATORIUM, unde a studiat cu profesori Emil Paul (teorie, solfegii, armonie, compozitie), HEINRICH KLESSE (cantari, pian) si ROBERT BOLLAND (vioara).
Trifon Lugojan, terminandu-si completarea studiilor e reinstituit la catedra.
In anii 1902-1903 si 1903-1904 el preda muzica vocala si instrumentala in ambele sectii ale institutului. Odata cu inceperea anului scolar 1904-1905 primeste din nou sarcina catedrei de cantare si tipic.
In vara anului 1908 se titularizeaza pe postul catedrei sale de cantare si muzica, definitivarea lui urmand sa aiba loc pe baza unui nou concurs in vara anului 1909. Pana in anul 1917 Trifon Lugojan a fost amanat cu satisfacerea serviciului militar datorita, faptului ca era indispensabil catedrei. In finalul anului scolar 1916-1917 este chemat la serviciu militar.
La venirea P.S. Episcop Andrei, Trifon Lugojan era pensionar ca profesor emerit al scolii normale D. Tichindeal. La chemarea arhiereasca a raspuns prompt, organizand in calitate de director Scoala Eparhiala de cantareti bisericesti.
Vreme de 40 de ani, cat a fost profesor la Teologie la Scoala normala de invatatori si apoi director al Scolii de Cantareti bisericesti din Arad (Seminarul Teologic si scoala normala 1897-1900, 1902-1934; dirijor al Reuniunii Romane de Muzica si Cantari 1903-1940, director al Scolii de Cantareti bisericesti 1939-1946), Trifon Lugojan a adus o contributie deosebita la dezvoltarea muzicii bisericesti.
Cu trupul sau ostenit de ani si macinat de boala a plecat pe drumul lung, departe de odihna vetrei sale familiale; Sibiul devenind pentru dansul 'Niceea purtatorul de nume al mucenicului Trifon''.
A trecut la cele vesnice la 11 ianuarie 1948, intr-o zi de duminica. A fost inmormantat la 13 ianuarie in cimitirul 'Pomenirea' din Arad.

Pagina principala