BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
Istoria Parohiei Ortodoxe Frumuseni

 

La inceputul lucarilor (martie 1992)

Parohia ortodoxă română este înființată în anul 1947, odată cu împroprietărirea țăranilor cu pământ, prin REFORMA AGRARĂ, înfăptuită după cel de-al doilea război mondial. Regimul de democrație populară a colonizat în această comună, care de la 1764 avea numai locuitori de origine germană, cca. 300 familii românești, venite aici din următoarele localități: Hălmăgel, Sârbi, Poenari, Luncșoara, Aciuța, Tălagiu, Buceș și După-Piatra, toate situate în "Munții Apuseni", precum și 40 familii din Dobrogea cedată Bulgariei, jud. Durostor și Caliacra

Ocupația locuitorilor a fost agricultura și într-o măsură apreciabilă împletitul coșurilor din nuiele, îndeletnicire care astăzi are o apreciere deosebită în rândul populației locale și bine cunoscută peste limitele comunei, găsindu-se în localitate un atelier de împletituri care produce obiecte pentru export.

După înființarea parohiei, slujbele religioase se oficiau în cadrul școlii din localitate, apoi prin diferite case particulare, până când s-a găsit o sală, fosta cârciumă, proprietatea cetățeanului de origine germană, SUCK IOAN, care a fost utilizată în scopuri religioase.

La început această capelă a fost foarte modest amenajată (interiorul a rămas așa cum fusese pe vremea când era cârciumă), până în anul 1954, când sub păstorirea preotului TAMAȘ IOAN și cu concursul credincioșilor, capela a fost renovată și modificată în interior, într-un mod mai corespunzător cultului.

 

Biserica in timpul lucarilor

După renovarea și amenajarea sa, în condiții mai optime Paraclisul cu hramul "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril" a fost sfințit în ziua de 14 Mai 1954, de către Prea Cucernicia Sa Dr. Litiu Gheorghe, ca delegat al Episcopiei Aradului, însoțit de Prea Cucernicul Protopop al Aradului Alexandru Budai.

Această capelă nesatisfăcătoare pentru cerințele credincioșilor, i-a făcut pe aceștia să aspire la ideea construirii unei biserici, potrivit cultului ortodox. Dorința aceasta a frământat sufletele credincioșilor ani la rând, ba mai mult decât atât , s-a ajuns și la dispute, între preot și credincioși. Documentele parohiei atestă că s-au făcut diferite demersuri pentru obținerea aprobărilor necesare construirii unei biserici, dar fără rezultat.

Nici situația cimitirului nu a fost mai îmbucurătoare, pentru că acești credincioși nu au avut cimitir ortodox până în anul 1962, când autoritățile locale de stat au atribuit un teren potrivit acestui scop, până atunci morții fiind înmormântați în cimitirul romano-catolic, care a devenit foarte aglomerat.

Această situație a făcut ca la cârma parohiei să se perinde , de la înființare și până în prezent un numar de 12 preoți: CALANCEA PANTELIMON, POPII GHEORGHE, CREȚU GHEORGHE, ȘTEFEA SABIN, TAMAȘ IOAN, CĂLINESCU AURELIAN, POPOVICI GHEORGHE, GORNIC DIMITRIE, SASU VIOREL, SIRCĂ TRAIAN, FAUR AUREL și HIGIOȘAN VIOREL-SORIN, menționăm că preotul CALACEA a păstorit parohia în două rânduri, iar preotul POPOVICI în trei rânduri.

Capăt acestor frământări s-a pus abia în anul 1990, când sub păstorirea preotului HIGIOȘAN VIOREL, se obține un teren in centrul satului, corespunzător unui locaș de cult ortodox. După înaintarea demersurilor necesare se obține, în luna Iunie 1990, autorizația de construcție. Lucrările au început apoi să se așeze într-un făgaș normal, ceea ce a dus la punerea pietrei de temelie a noului locaș , în data de 1 August 1990. La acest ceremonial religios, P.S. TIMOTEI SEVICIU, episcopul Aradului, l-a delegat pe P.S. arhiereu vicar, EMILIAN BIRDAȘ, care în fruntea unui sobor de preoți, după săvârșirea Sf. Liturghi, a așezat piatra de temelie la locul destinat, al noii biserici cu hramul "Pogorârea Sfântului Duh". În toamna acelui an,1990, au început lucrările de infrastructură (fundație), care au continuat în anul următor,1991. Tot în acest an se începe ridicarea zidurilor din cărămidă, apoi lucrările au continuat până la finalizare, care s-a împlinit în anul 1997.

În acest an la data de 8 Iunie, se sfințește noul locaș de cult. La acest eveniment participă P.S. Episcop Timotei Seviciu al Aradului, consilieri episcopali, protopopi, preoți, numărul clericilor ridicându-se la 31. Alături de acești clerici răspunsurile la importanta slujbă religioasă au fost date de către corul Seminarului Teologic Ortodox din Arad.

La ora actuală, noua biserică este împodobită cu o pictură impunătoare, în frescă, executată de pictorul POPESCU CONSTANTIN, din RĂDĂUȚI și are toate obiectele necesare săvârșirii cultului.

 

Cuprins:

Prezentare generala
Sfintirea Bisericii
Pagina de start